Zaha Hadid Architects’ Newest Building Is Inspired by a Curving Body of Water

0

Just north of Xi’An in China’s Shaanxi province, the new commission from Zaha Hadid Architects (ZHA) will flow through the new town of Jinghe like a river. As part of a larger effort to transform Jinghe New City into a technology and science hub, the prestigious firm was recently announced as the winner of an international architectural competition for the design of the Jinghe New City Culture & Art Center .

Defined by curves and flowing volumes and layers, the firm was inspired by the Jinghe River when designing the building, influenced by the way it carves space through the mountains and terrain of the province. . The center’s white facade features polished contours that weave through the landscape while incorporating elevated courtyards and walkways, gardens and paths.

The center will connect different parts of the city, including the residential and commercial district with the southern parks and the river.

Photo: Rendered by ATCHAIN ​​courtesy of ZHA

However, the sinuous shape of the structure is not the only part of the building in harmony with the natural environment. The center will integrate solar panels for the production of electricity, and an analysis of solar radiation has been carried out to optimize ventilation and light inside. Additionally, the new construction will prioritize locally produced and recycled materials to achieve three-star certification under China’s Green Building program, which recognizes buildings that meet exceptional standards for green developments.

The project was designed within the framework of the city’s existing urban plan to link a multimedia library with a performing arts theatre, multifunctional halls, studios and exhibition galleries. The library will overlook a full-height atrium and provide several individual reading areas as well as a collaborative space for group work. In addition to print resources, users will also have access to virtual reality technology and research materials.

The smooth contours of the building echo the meanders of the river.

Photo: Rendered by ATCHAIN ​​courtesy of ZHA.

On the south side of the building, the company has planned a performance hall, which can accommodate 450 people and can be adapted to various uses. Stacked around the theater, the design also includes space for a multifunctional hall, studios and galleries that will be used as public spaces.

The building acts as a central hub for various parts of the city, connecting the commercial and residential area of ​​the city to the parks and the river to the south. A metro station will provide direct access to the building for customers and residents.

Share.

Comments are closed.